Muzeum Ziemi Złotowskiej zaprasza na drugi wykład towarzyszący wystawie
„Drogi do Niepodległej na Krajnie Złotowskiej”, z okazji 100-lecia Niepodległości Polski.
Anna Sergott „Kuchnia 100 lat temu”
11 grudnia 2018 (wtorek), godz. 13
sala kinowa ZCAS w Złotowie
wstęp wolny
„Kuchnia doby odzyskania niepodległości oscylowała między dwoma skrajnościami, z jednej strony skrajna bieda i kłopot z pozyskaniem podstawowych produktów ot choćby chleba, z drugiej rauty i bankiety w pałacach i dworkach organizowane z różnych okazji, jak choćby wizyty Marszałka Piłsudskiego, który chętnie odwiedzał ziemiańskie siedziby. Polska była krajem zrujnowanym wojną, jej gospodarka w byłych zaborach była na różnym poziomie rozwoju, naród czekał zatem ogromny wysiłek przy odbudowie kraju. W pierwszych latach świeżo odzyskanej wolności brakowało wszystkiego, łącznie z chlebem. Na inne towary rząd nakładał koszmarne akcyzy by ratować budżet, jednocześnie zachęcał lub wręcz zmuszał do zakupu takich towarów – przykładem może być cukier – to tamten czas wylansował powiedzenie „cukier krzepi” lub „matko nie żałuj dziecku cukru”.
Ogromnym problemem był zakup produktów żywnościowych które nie były fałszowane, czyli mleka bez wapna czy soku z nagietka, chleba bez gipsu, czy wołowiny która chwilę wcześniej jednak ciągnęła dorożkę. To jedna strona medalu. Druga to radość z odzyskanej niepodległości przejawiająca się w życiu towarzyskim a więc i w podejmowaniu gości tak prywatnych jak i państwowych w domach ale i na wystawnych prezydenckich rautach. Sposób podejmowania dyplomatów rzutował na naszą opinię w świecie, nic dziwnego, że przykładano ogromną wagę do stołu przy którym się zbierano.
Zwykli ludzie chętniej wychodzili z domów, tłumnie odwiedzali karczmy, knajpy i restauracje. Stołowali się w nich znacznie częściej niż my dzisiaj. Rewolucyjne zmiany nastąpiły również w samym wyposażeniu kuchni, coraz częstszym gościem stawały się w nich kuchenki gazowe, sprzęty elektryczne a nawet pierwsze lodówki, cóż nasi przodkowie chcieli być nowocześni. Wszystko to składało się na barwny acz nieco skomplikowany świat kuchni lat 1918-39.”
Anna Sergott
Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią
Polecamy inne wydarzenia towarzyszące wystawie!
GOŚCINNE WYKŁADY W ZCAS-ie:
8 stycznia 2019 (wtorek)
Krystyna Kosiba „Przyroda 100 lat temu”
12 lutego 2019 (wtorek)
Marek Fijałkowski „Powstanie Wielkopolskie 1918-1919”
LEKCJE MUZEALNE:
Rola księży w utrzymaniu polskości
na Ziemi Złotowskiej w czasach niewoli.
100 rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego
i jego echa na Krajnie.
Refleksje w 100-lecie odzyskania Niepodległości
na Ziemi Złotowskiej.